NASI AMBENG ISTIMEWA

NASI AMBENG ISTIMEWA
HANYA DI RIVERSTONE ECO RESORT. Hutan Lipur Sungai Tua, Batu Caves, Selangor. 013-2080833, 03-92022672

Wednesday, June 16, 2010

d'art of PELITA
Pelita / Lampu Minyak Tanah / Karosene Lamp


Kali ini kami akan mengetengahkan sebuah pelita milik Bos yang terbaru. Dibeli di Pasar Antik Triwindu, Solo pada 16 March 2010 semasa Bos dan keluarga ke Jogja, Solo, Semarang, Kudus dan Demak - Wali Songo Tour.

Pelita unik dan cantik ini telah mencuri pandangan Bos walaupun diletakkan jauh di sudut dinding kedai antik di tingkat bawah pasar barangan antik ini.


Pelita ini merupakan koleksi peribadi tuan kedai. Semasa ditanya harganya tuan kedai ni memberikan jawapan tidak untuk dijual. Setelah ditanya berkali-kali, akhirnya tuan kedai kata, "kalau bapak mahu harganya rp750.000" Pucuk dicita ulam mendatang, Bos pun terus setuju...rasanya menyesal juga tuan kedai tu.


Tidak pasti pelita ini buatan mana. Tuan kedai juga tidak pasti dari mana asal usul pelita ini. Yang pasti pelita ini telah menjadi barang simpanannya sejak 10 tahun yang lalu...walaupun ramai yang menawarkan untuk membeli tetapi beliau tidak mahu menjualkannya...hari ini Bos dah dapat membeli pelita ini darinya....No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan komentar anda"