AYAM MASAK KETUMBAR
Masakan ini merupakan masakan istimewa di Riverstone Eco Resort. Hasil tangan Pn Hamidah sendiri yang merupakan resipi tradisi ibu beliau. Masakan ini sering dihidangkan dan menjadi permintaan daripada kebanyakan tetamu yang berkunjung ke sini. Masakan ini sesuai untuk dijadikan hidangan pelbagai majlis, tidak pedas dan enak...cubalah.
Resepi Ayam Masak Ketumbar
1 ekor ayam dipotong 18.
1/2 kg santan pekat
3 ulas bawang putih - ditumbuk/mesin halus
5 ulas bawang merah - ditumbuk/mesin halus
1 sudu kecil lada sulah - ditumbuk/mesin halus
5 sudu makan ketumbar - ditumbuk/mesin halus
1 sudu kecil jintan manis - ditumbuk/mesin halus
1 sudu kecil jintan putih - ditumbuk/mesin halus
4 batang serai - dititik
2 inci kunyit hidup - ditumbuk/mesin halus
3 sudu minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa
Gula secukup rasa
3 keping asam gelugur
Ayam dibersihkan. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk/mesin tadi sehingga wangi, masukkan serai dan masukkan ayam. Dikacau rata kemudian masukkan santan, garam, gula dan asam gelugur.
-
-
No comments:
Post a Comment
"Sila tinggalkan komentar anda"