NASI AMBENG ISTIMEWA

NASI AMBENG ISTIMEWA
HANYA DI RIVERSTONE ECO RESORT. Hutan Lipur Sungai Tua, Batu Caves, Selangor. 013-2080833, 03-92022672

Tuesday, October 12, 2010

Maksud Tersirat Disebalik Keunikan Hidangan Nasi AmbangBerita Harian 1 klassifieds sabtu, 9 Oktober 2010


Tersirat disebalik keunikan hidangan nasi ambang


Bagi masyarakat Jawa, hidangan nasi ambang (disebut ambeng) adalah menu istimewa yang disajikan pada majlis tertentu seperti kenduri arwahatau kenduri kesyukuran. Kunikan nasi ambang adalah pada cara sajiannya.

Jika dimakan secara berhidang, nasi akan dibentuk seperti busut manakala lauk pauk akan diletakkan di atasnya dengan berlapik daun pisang. Satu hidangan boleh dimakan antara empat hingga lima orang.

Cara untuk menikmati hidangan nasi ambang ini juga unik. Sambil duduk bersila tangan masing-masing bersilang-silang mencubit dan menggaul lauk pauk dengan nasi dalam dulang beralaskan daun pisang. Meraka yang tidak biasa atau tidak pernah melihat situasi begitu tentu merasa kurang selesa tetapi itulah keunikannya yang mempunyai maksud tersirat.


Bagi anggota keluarga, cara itu dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan manakala bagi saudara dan jiran dapat merapatkan siratulrahim dan membentuk nilai persaudaraan.


Nasi ambang juga disebut nasi berkat yang diberikan kepada saudara mara atau orang yang jauh yang menghadiri majlis kenduri masyarakat Jawa sebagai bekalan dibawa pulang sebagai menghargai kehadiran mereka.


Lazimnya, nasi berkat ini diedarkan kepada jemaah selepas majlis kenduri di masjid. Aroma nasi ambang yang bercampur lauk pauk dibungkus panas-panas dalam daun pisang memang membangkitkan selera.


Bagi anak Jawa yang tinggal di bandar, pastinya sukar mencari nasi ambang yang benar-benar asli. Jika adapun restoran yang menyediakan nasi ambang,rasanya tidak sama dengan yang dinikmati di kampung.


Sekiranya anda mencari hidangan nasi ambang yang asli , anda boleh berkunjung ke Restoran Riverstone Eco Resort (Riverstone) di Hutan Lipur Sungai Tua, Ulu Yam, Batu Caves, Selangor yang mennyajikan hidangan nais ambang istimewa dengan rasa yang saling tidak tumpah seperti yang disajikan oleh ibu di kampung.


Sempena majlis kenduri kesyukuran dan perjumpaan ahli Persatuan Anak-Anak Jawa (AAJM) yang diadakan da Riverstone baru-baru ini, penulis berpeluang menikmati hidangan nasi ambang yang sungguh menyelerakan dalam suasana yang menyeronokkan.


Walaupun penulis sekeluarga sudah biasa menikmati nasi ambang di kawasan pesekitaran masyarakat Jawa di Klang, sajian nasi ambang di Riverstone benar-benar membangkitkan selera.


Pemilik Riverstone, Hamidah Asararuddin berkata, beliau memilih untuk menyediakan hidangan nasi ambang atas permintaan ahli Facebook AAJM yang kebanyakan merindui keenakan nasi ambang sebenar.


"Nasi ambang adalah hidangan paling dekat dengan masyarakt Jawa dan paling istimewa tetapi sekarang ini agak sukar untuk mencari yang benar-benar asli hidangan di atas daun pisang dalam dulang,"katanya.


Hamidah menyediakan nasi ambang yang disusun molek dalam dulang mengandungi pelbagai lauk wajib seperti ayam masak kicap, sambal goreng, mi atau bihun goreng, ikan kering, tempe goreng dan serunding kelapa yang jadi penyedap rasa.

Serunding kelapa untuk nasi ambang diperbuat daripada kelapa yang diparut, digoreng tanpa minyak dengan api perlahan bersama bumbu iaitu camuran bahan yang dikisar seperti cili, udang kering,jantan manis, jintan putin, bawang, lengkuas, kunyit hidup, garam, gula dan gula merah.


"Sesetengah lauk pauk tersebut ada kalanya sedikit berbiza mengikut daerah dan tempat. Contohnya, di Johor sesetengahnya diletakkan bergedel dan tumis kacang panjang. Ada juga yang menyajikan nasi ambeng dalam pingan biasa dengan kuah sedangkan nasi ambeng sebenar tidak banyak kuah manakala nasi dibentuk cantik" kata Hamidah.

Bagaimanapun, katanya lauk asasnya sama iaitu ayam sama ada digoreng, masak kicap atau 'ungkep' (ayam dimasak bersama rempah), sambal goreng dan serundeng kelapa.


Bagi yang teringin menikmati nasi ambeng asli pada harga RM50 sedulang untuk empat hingga enam atau mahu mengadakan jamuan di rumah boleh membuat tempahan awal di Riverstone dengan menhubungi 013-2080833 atau 03-92004181.No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan komentar anda"