Dari segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana kandungan potasium, kalsium dan zat besi boleh menyihatkan sel darah merah.
Berbanding dengan buah-buahan lain yang kebanyakkannya mengandungi gula yang dikenali sebagai fraktosa. Sementara gula tebu dan gula pasir mengandungi sukrosa yang tidak boleh lansung diserap dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum berubah menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Memakan kurma tanpa membuang kulitnya yang mengandungi serat boleh mencegah barah usus besar. Oleh kerana kandungan potasiumnya yang tinggi, pengambilan kurma akan merangsang selera makan bagi yang kurang sehat, dan sangat baik untuk orang yang mengalami sembelit, lemat otot, sengal-segal, letih, lesu dan mengalami tekanan serta menguatkan ingatan.
Sebenarnya penggambilan buah kurma amat digalakkan bukan sahaja semasa berpuasa tetapi sebagai makanan wajib harian kerana keberkesanannya dalam memberi tenaga, membantu memperkemaskan sistem fungsi tubuh dan otak.
Asal usul kejadian pokok kurma adalah berasal dari lebihan tanah yang Allah S.W.T ciptakan Nabi Adam a.s. Pokok kurma betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya Nabi Isa a.s, Allah memerintahkan Maryam mengoncang pohon kurma yang terdapat di tempat dia melahirkan anaknya, lalu gugurlah buah kurma masak dan di makan oleh Maryam. Itulah sejarah pertama kruma menjadi ubat berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk mengumpul tenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan kurma
Pohon kurma jantan lebih tinggi berbanding dari pohon kurma betina dan berdaun keras. Manakala pohon kurma betina pula rendah sedikit dan daunnya melintuk ke bawah. Pada bulan februari pohon kurma jantan berbunga setahun sekali sama dengan kurma betina. Debungan jantan ini boleh disimpan ditempat kering dan digunakan berulang kali selagi debungannya masih ada.
Untuk mendapatkan buah kurma yang elok proses pendebungaan betina dengan bebu bunga jantan perlu dilakukan dengan tangan manusia, tidak melalui angin atau binatang. Setiap pokok kurma betina yang telah berbunga akan dipanjat dan ditepuk-tepuk, disapu dua tiga ranting bunga jantan kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya.
Buah kurma dijadikan cukup istimewa. Sepanjang berada di atas pokok tidak ada seekor binatang atau burung yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buah ini tidak berbau. Ia disenyawakan oleh tangan manusia. Ia juga tidak akan masak dengan sempurna pada suhu kurang dari 550c. Ia mudah diuruskan dengan kelebihan cuaca yang panas kering, penjual tidak perlu risau lalat atau semut.
No comments:
Post a Comment
"Sila tinggalkan komentar anda"