Thursday, December 23, 2010

Superteen Camp@Riverstone Siri 2

Superteen Camp@Riverstone Siri 2....akan berlangsung pada bulan Mac ini. Kami masih mengekalkan harga yang sama iaitu RM220.00 seorang untuk program 3 Hari 2 Malam ini....

Jangan ketinggalan...daftarlah sekarang. Hubungi kami di 03-92004181/92872672 untuk keterangan lanjut.

Peserta-peserta Superteen Camp @Riverstone Siri 1

Temui Danish dan Paint Ball Target Shooting di Siri 2 nanti.....

Sesi bercerita .....antara aktiviti yang akan dilakukan.


Ini adalah antara aktiviti lasak dan mencabar untuk semua peserta nanti...

Aktiviti apa ni....nantikan di Superteen Camp@Riverstone nanti....





Thursday, December 16, 2010

Superteen Camp @Riverstone

Sebahagian dari peserta bergambar bersama Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.

Sentiasa bersama sebagai satu kumpulan sepanjang program berlangsung.

Antara aktiviti menguji minda dan keyakinan yang dilakukan oleh peserta.


Antara aktiviti rekreasi yang disertai oleh peserta sepanjang kem ini.


Berkumpul, memberikan pendapat, meluahkan rasa, berkongsi masalah sesama ahli kumpulan dan fasilitator.


Antara peserta lelaki yang menyertai program kali ini.


Mengabadikan kenangan terindah di Riverstone Eco Resort.
Bersempena cuti sekolah hujung tahun yang agak panjang, Riverstone Eco Resort dengan kerjasama Anak Jawa Malaysia iaitu sebuah perkumpulan laman web Facebook telah menganjurkan kem untuk remaja berumur 9 hingga 16 tahun. Dinamakan Superteen Camp@Riverstone, kem yang berlansung selama 3 Hari 2 Malam ini telah disertai oleh seramai 55 orang pelajar dari serata Semenanjung bermula dari 10 hingga 12 Disember 2010.
Menyedari akan keperluan kem-kem sedemikian untuk dihadiri oleh remaja masa kini, dan juga rintangan harga yang agak mahal merupakan antara masalah yang dihadapi oleh ibu bapa, kem anjuran Riverstone Eco Resort dan Anak Jawa Malaysia ini hanya mengenakan harga yang paling minima kepada semua peserta iaitu RM220.00 seorang. Semua peserta mendapat Sijil Penyertaan dan T-Shirt.
Selain itu pihak kem telah menyediakan 4 orang fasilitator bertauliah dan berpengalaman dari Jabatan Agama Islam Selangor untuk menyelia dan menjalankan program ini. Sementara penceramah jemputan pula adalah Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah. Secara kebetulan pula Dr Mohd Ridhuan merupakan rakan lama kepada Pengurus Besar kami, Pn Hamidah.
Dengan slogan Melahirkan Remaja Berkarisma, sepanjang tempoh kem ini berlangsung peserta diberikan pelbagai pendedahan yang amat berguna kepada mereka untuk masa kini dan masa akan datang. Selain pengisian ibadah, peserta juga didedahkan dengan pelbagai situasi semasa yang mereka sendiri tidak pernah terfikir akan melaluinya.
Peserta diajar untuk mengambil air sembahyang dengan jumlah air yang terhad dan menunaikan solat di dalam hutan semasa aktiviti Merentas Hutan. Sesi praktikal mandi wajid di dalam sungai dan di dalam bilik air juga merupakan antara pelajaran yang diajarkan kepada semua peserta. Selain itu peserta juga didedahkan dengan kepentingan kekeluargaan, menghormati ahli keluarga, menghayati islam disamping menjurus untuk menjadi anak yang soleh dan solehah kepada ibu bapa.
Sementara aktiviti Paint Ball Target Shooting pula merupakan aktiviti terbaru yang amat mengujakan semua peserta. Peluang memegang 'marker' dan menembak sasaran merupakan kenangan paling manis yang tidak dapat dilupakan. Selain itu aktiviti rentas halangan juga merupakan antara aktiviti lasak yang menyeronokkan bagi setiap peserta.
Kegembiraan terpancar diwajah semua peserta di akhir kem. Masing-masing mendapat sesuatu yang baru untuk dikongsi bersama rakan-rakan apabila sekolah dibuka nanti. Namun demikian kesedihan untuk berpisah dari rakan-rakan setelah berkumpul bersama selama tiga hari amat dirasakan.....
Kepada semua peserta tahniah dan syabas diucapkan. Kita jumpa lagi di sesi kedua Superteen pada bulan Mac 2011 nanti. Kepada yang ingin mengikuti kem ini jangan lupa hubungi kami di talian 03-92004181 atau 03-92872672. Superteen Camp@Riverstone siri 2 akan menemui anda Mac nanti.


















Thursday, December 9, 2010

Sajian tradisional jawa

Oleh SITI ZALEHA JORIMAI
zaleha.jorimai@utusan.com.my
Gambar ZAKARIA IDRIS


Nasi ambang terasa lebih enak dinikmati dengan duduk bersila bersama keluarga.

--------------------------------------------------------------------------------

LAHIR dan dibesarkan dalam komuniti Jawa antara yang telah sebati dan sukar untuk dilupakan ialah kenangan menikmati keenakan hidangan nasi ambang (disebut ambeng).

Namun bukan sepanjang masa hidangan ini boleh dinikmati kecuali jika ada majlis-majlis tertentu seperti kenduri arwah atau kenduri kesyukuran.

Waktu itu sanggup menyengkang mata menunggu ‘bapak’ balik dari kenduri semata-mata tidak mahu ketinggalan berebut ‘berkat’ (panggilan untuk nasi ambang yang dibungkus dalam daun pisang untuk dibawa pulang selepas kenduri selesai).

Ketika itu aroma nasi yang berbaur dengan lauk pauk dibungkus panas-panas dengan daun pisang cukup membangkitkan selera.

Kini tinggal berjauhan dari kampung, sukar mencari nasi ambang yang benar-benar asli walaupun makanan ini telah dikomersialkan.

Sehinggalah baru-baru ini apabila penulis disaji sedulang nasi ambang di Restoran Riverstone Eco Resort di Hutan Lipur Sungai Tua, Ulu Yam, Batu Caves, Selangor, sempena perjumpaan beberapa ahli Persatuan Anak-Anak Jawa Malaysia (AAJM).

Sambil duduk bersila tangan masing-masing bersilang-silang mencubit dan menggaul lauk pauk dengan nasi dalam dulang beralaskan. Bagi yang tidak biasa atau tidak pernah melihat situasi sebegitu pasti terasa kurang senang tetapi itulah uniknya hidangan nasi ambang yang punya maksud tersirat.

Pemilik restoran, Hamidah Asararuddin berkata, sengaja dia menghidangkan sajian tradisonal itu atas permintaan ahli-ahli komuniti Facebook tersebut yang rata-ratanya turut merindui keenakan nasi ambang sebenar.

Nasi ambang, katanya, merupakan hidangan paling dekat dengan masyarakat Jawa tetapi sekarang ini agak sukar untuk mencari yang benar-benar asli dihidang di atas daun pisang dalam dulang.

Sajian yang disusun molek dalam dulang ini mengandungi pelbagai lauk wajib seperti ayam masak kicap, sambal goreng, mi atau bihun goreng, ikan kering, tempe goreng dan serunding kelapa yang jadi penyedap rasa.

“Sesetengah lauk-pauk tersebut ada kalanya sedikit berbeza mengikut daerah dan tempat. Contohnya, di Johor sesetengahnya diletakkan bergedel, tumis kacang panjang dan sebagainya.

“Tetapi lauk asasnya tetap sama iaitu ayam sama ada digoreng, masak kicap atau ‘ungkep’ (ayam dimasak bersama rempah), sambal goreng, serunding kelapa, dan sebagainya,” katanya.

Uniknya, sajian masyarakat Jawa ini mempunyai maksud tersirat di sebalik konsep makan sedulang.

Ia dilihat sebagai gambaran kekuatan ikatan silaturrahim dalam masyarakat apabila satu dulang dikongsi makan oleh empat hingga lima orang atau dibungkus untuk dinikmati bersama ahli keluarga.

Sementara itu bagi yang teringin menikmati nasi ambang yang asli, restoran Riverstone Eco Resort boleh menerima tempahan awal.

Sedulang nasi ambang di restoran tersebut yang boleh dinikmati antara empat hingga enam orang berharga serendah RM50.

Hamidah juga menerima tempahan nasi ambang bagi yang ingin mengadakan majlis di rumah. Tempahan boleh dibuat dengan menghubungi 013-2080833 atau 03-92004181.

-

Utusan Malaysia. 16.07.2010

-

Ikan naga terdampar di Sungai Mersing


Ikan naga terdampar di Sungai Mersing

BEBERAPA nelayan bersama ikan naga yang ditemui di jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Mersing, semalam.



MERSING 8 Dis. - Penduduk di sekitar bandar ini gempar apabila 20 nelayan menjumpai seekor ikan air tawar spesies Giant Arapaima Gigas (ikan naga) yang terdampar di muara Sungai Mersing semalam.

Ikan seberat 55 kilogram (kg) yang dikatakan berasal dari Sungai Amazon itu ditemui mati berhampiran jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dekat sini.

Seorang nelayan warga Myanmar, Auti Htay, 33, berkata, dia menjumpai ikan tersebut semasa hendak menaiki bot pukul 9 malam.

"Saya ternampak objek besar dalam sungai tersebut yang disangkakan buaya dan sejurus selepas itu, saya terus memanggil rakan-rakan untuk melihat dengan lebih dekat dan mendapati ia adalah ikan naga," katanya.

Menurutnya, ikan tersebut bagaimanapun telah mati semasa dia dan rakan-rakannya menaikkannya ke atas bot untuk diletakkan di dalam bekas berisi air batu.

Seorang rakyat tempatan, Ariffin Jusoh, 46, berkata, mungkin ikan tersebut dibuang oleh pemiliknya ke dalam air masin kerana telah cedera atau mati memandangkan ikan itu tidak mampu hidup di dalam air masin.

"Banyak kali saya menemui ikan sebesar itu di laut, namun inilah pertama kali saya melihat ikan air tawar seberat 55kg dan panjangnya menjangkau 1.8 meter," katanya yang mendakwa penemuan ikan spesies itu adalah yang pertama di muara Sungai Mersing.

Seorang lagi nelayan, Tan Chai Tuan, 51, pula mengakui pada mulanya sukar mempercayai penemuan ikan itu apabila dimaklumkan mengenainya.

"Sepanjang saya jadi nelayan, belum pernah menjumpai ikan air tawar sebesar dan seberat ini," katanya sambil memberitahu, ikan tersebut dipanggil ikan naga kerana mempunyai sisik berwarna merah yang cantik dan kepalanya keras serta menyerupai naga atau buaya.

Utusan Malaysia. Khamis 9 Disember 2010

Monday, November 29, 2010

Pepino

Pepino - Solanum Muricatum Aiton.
Juga dikenali sebagai mellowfruit, pepino melon dan treemelon. Merupakan sebahagian dari famili terung dan berbentuk mirip seperti terung. Mempunyai banyak biji kecil dengan sedikit rasa masam dan manis dengan aroma dan rasa seperti melon. Merupakan buah yang kaya dengan antioksidan, serat dan sumber betakaroten yang mampu melawan kanser, stroke, hipertensi dan diabetes, gastrik, sembelit, buasir dan menurunkan kadar kolesterol darah. Pepino juga kaya dengan Vitamin C dan B kompleks. Buah pepino berwarna hijau dengan corak garisan coklat semasa muda dan bertukar kekuningan bila masak.

Merupakan tumbuhan asal dari Colombia, Peru dan Chile. Mula ditanam di Indonesia sejak zaman penjajahan Belanda. Hanya Chile dan New Zealand menjadikan buah ini sebagai tanaman komersial.

Keseluruhan buah boleh dimakan dalam bentuk segar, dijadikan salad, dimasukkan di dalam masakan dan jus.
Mudah ditanam di kawasan bersuhu rendah atau di kawasan-kawasan dataran tinggi.


Buah Pepino yang telah masak

Pokok dan buah pepino yang belum masak



Penulis amat tertarik dengan buah ini yang banyak dijual di Pasar Buah di Pekan Berastagi, Medan, Indonesia semasa berkunjung ke sana baru-baru ini. Masyarakat tempatan memakannya dalam bentuk segar dan menjadikannya sebagai jus.
Malangnya penulis tidak berkesempatan untuk menikmati jus buah ini malahan kerana keghairahan membeli buah avocado, dan pisang kaki, sehinggakan terlupa untuk membeli buah ini.





Tuesday, November 16, 2010

Nasi Ambeng goes International

Our traditional Jawa Cuisine...Nasi Ambeng which was being promoted in our restaurant since last august was tasted by our 'mat salleh' friends recently. We are very proud with their courage in trying the Nasi Ambeng. The most interesting part is both of them really wanted to have it taken in a very traditional way. Using hand and duduk bersila, they really make a few of us surprised.

Thank you to Mr Mani Raja dan Mr Hew for accompanying both of them in finishing a dulang of Nasi Ambeng. The remarks from all of them make us even more proud and happier......the Nasi Ambeng is really good, the chicken is superb!

Well now we can say that our Nasi Ambeng is An International Food!

Superteen camp @ Riverstone


Superteen Camp @ Riverstone
Anjuran bersama Riverstone Eco Resort & AJMAL
Remaja Berumur : 9-16 tahun
Yuran : RM220.00 seorang
Tarikh : 10 hingga 12 Disember 2010

Objektif : Memberi input kepada remaja pengetahuan dan amalan nilai-nilai murni Islam agar menjadi remaja yang berkeyakinan, mempunyai misi dan visi, dedikasi dan berketerampilan.
Fasilitator : Ustaz Shahadan bin Idrus dan Ustaz Nasrul Hadi b Rohani dari Jabatan Agama Islam Selangor
Fasilitator Jemputan : Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Umum dan Bahasa Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

PENDAFTARAN : 3 CARA

1. Melalui - http://www.ajmal.my/
2. Email - ppmshah@gmail.com
Maklumat Nama Penjaga , No IC, Tarikh Lahir, No Tel Penjaga, Alamat Penuh dan Nama Anak
3. Hubungi Shaharuddin - 019 -2207789
Juliana - 03-92872672 /03-92004181
4. Faks : 03-92862672
-
-

Monday, November 15, 2010

Rotary Club Bandar Sunway, 2nd Annual Youth Camp

Rotary Club of Bandar Sunway




SMK Bandar Sunway

Rotary Club of Bandar Sunway had elected Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway for their 2nd Annual Youth Camp recently. This yearly community programme was held at Riverstone Eco Resort from 12th to 14th November 2010. A total of 40 students from SMK Bandar Sunway attended the 3Days 2Nite programme.
Activities included in the programme are Night Walk, Flying Fox and Rivercrossing. Every participants manage to fullfill the exercise successfully.
Our thanks and gratitude to Rotary Club of Bandar Sunway for trusting us.


Tuesday, October 26, 2010

Sajak Pelita



























AKU ..... PELITA

Aku ingin menyala terang benderang
Menerangi gelap dan kelam malam
Tapi aku hanya damar pelita
Hanya setitik bintik cahaya
Tak tergantikan mentari dan bulan purnama

Aku ini lelaki......yang menghambakan diri
Di bumi yang gelap hilang mentari
Aku ini pelita dan kau .... dunia tempat ku berpijak
Menjaga benderang terangi dunia yang gelita
Tak sampai hati tinggalkan pagi yang sepi
Maka ikhlaskan diriku menerangi
Bumi yang tak bermentari

Ku menyala di kelambu jiwa ..
Hanya sebagai pelita kecil ,
Mahu menolong jiwa yang tersasar
Moga menemukan jalannya kembali
Di atas cahaya itu tersembunyi
.....sebuah kelembutan, sebuah keinsafan
Moga cahaya itu akan tetap
menerangi setiap langkah kaki ini .........


Mohamad Hasaan b Ismail – 26 OKTOBER 2010


Monday, October 25, 2010

Kosmo! Online - Bongkar rahsia dalam citadel

ZIARAH KOTA USANG
oleh HAMZAH ABDUL HAMID
Bongkar rahsia dalam citadel
Syria bukan untuk pelanncong yang sekadar mahu bersantai dalam lingkungan selesa pekarangan hotel. Bumi yang sarat tinggalan sejarah ini mengakak tetamunya merentas gurun, mendaki puncak kubu, menuruni kawasan makam bawah tanah dan bersesak sesak di souk berusia ribuan tahun
Istana kubu Salahuddin al- Ayyubi di kawasan pergunungan yang terletak 30 kilometer ke timur Lattakia
Laluan bertiang



Kosmo! Online - Ziarah Kota Usang. Bongkar rahasia dalam citadel

Tuesday, October 12, 2010

Maksud Tersirat Disebalik Keunikan Hidangan Nasi Ambang



Berita Harian 1 klassifieds sabtu, 9 Oktober 2010


Tersirat disebalik keunikan hidangan nasi ambang


Bagi masyarakat Jawa, hidangan nasi ambang (disebut ambeng) adalah menu istimewa yang disajikan pada majlis tertentu seperti kenduri arwahatau kenduri kesyukuran. Kunikan nasi ambang adalah pada cara sajiannya.

Jika dimakan secara berhidang, nasi akan dibentuk seperti busut manakala lauk pauk akan diletakkan di atasnya dengan berlapik daun pisang. Satu hidangan boleh dimakan antara empat hingga lima orang.

Cara untuk menikmati hidangan nasi ambang ini juga unik. Sambil duduk bersila tangan masing-masing bersilang-silang mencubit dan menggaul lauk pauk dengan nasi dalam dulang beralaskan daun pisang. Meraka yang tidak biasa atau tidak pernah melihat situasi begitu tentu merasa kurang selesa tetapi itulah keunikannya yang mempunyai maksud tersirat.


Bagi anggota keluarga, cara itu dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan manakala bagi saudara dan jiran dapat merapatkan siratulrahim dan membentuk nilai persaudaraan.


Nasi ambang juga disebut nasi berkat yang diberikan kepada saudara mara atau orang yang jauh yang menghadiri majlis kenduri masyarakat Jawa sebagai bekalan dibawa pulang sebagai menghargai kehadiran mereka.


Lazimnya, nasi berkat ini diedarkan kepada jemaah selepas majlis kenduri di masjid. Aroma nasi ambang yang bercampur lauk pauk dibungkus panas-panas dalam daun pisang memang membangkitkan selera.


Bagi anak Jawa yang tinggal di bandar, pastinya sukar mencari nasi ambang yang benar-benar asli. Jika adapun restoran yang menyediakan nasi ambang,rasanya tidak sama dengan yang dinikmati di kampung.


Sekiranya anda mencari hidangan nasi ambang yang asli , anda boleh berkunjung ke Restoran Riverstone Eco Resort (Riverstone) di Hutan Lipur Sungai Tua, Ulu Yam, Batu Caves, Selangor yang mennyajikan hidangan nais ambang istimewa dengan rasa yang saling tidak tumpah seperti yang disajikan oleh ibu di kampung.


Sempena majlis kenduri kesyukuran dan perjumpaan ahli Persatuan Anak-Anak Jawa (AAJM) yang diadakan da Riverstone baru-baru ini, penulis berpeluang menikmati hidangan nasi ambang yang sungguh menyelerakan dalam suasana yang menyeronokkan.


Walaupun penulis sekeluarga sudah biasa menikmati nasi ambang di kawasan pesekitaran masyarakat Jawa di Klang, sajian nasi ambang di Riverstone benar-benar membangkitkan selera.


Pemilik Riverstone, Hamidah Asararuddin berkata, beliau memilih untuk menyediakan hidangan nasi ambang atas permintaan ahli Facebook AAJM yang kebanyakan merindui keenakan nasi ambang sebenar.


"Nasi ambang adalah hidangan paling dekat dengan masyarakt Jawa dan paling istimewa tetapi sekarang ini agak sukar untuk mencari yang benar-benar asli hidangan di atas daun pisang dalam dulang,"katanya.


Hamidah menyediakan nasi ambang yang disusun molek dalam dulang mengandungi pelbagai lauk wajib seperti ayam masak kicap, sambal goreng, mi atau bihun goreng, ikan kering, tempe goreng dan serunding kelapa yang jadi penyedap rasa.

Serunding kelapa untuk nasi ambang diperbuat daripada kelapa yang diparut, digoreng tanpa minyak dengan api perlahan bersama bumbu iaitu camuran bahan yang dikisar seperti cili, udang kering,jantan manis, jintan putin, bawang, lengkuas, kunyit hidup, garam, gula dan gula merah.


"Sesetengah lauk pauk tersebut ada kalanya sedikit berbiza mengikut daerah dan tempat. Contohnya, di Johor sesetengahnya diletakkan bergedel dan tumis kacang panjang. Ada juga yang menyajikan nasi ambeng dalam pingan biasa dengan kuah sedangkan nasi ambeng sebenar tidak banyak kuah manakala nasi dibentuk cantik" kata Hamidah.

Bagaimanapun, katanya lauk asasnya sama iaitu ayam sama ada digoreng, masak kicap atau 'ungkep' (ayam dimasak bersama rempah), sambal goreng dan serundeng kelapa.


Bagi yang teringin menikmati nasi ambeng asli pada harga RM50 sedulang untuk empat hingga enam atau mahu mengadakan jamuan di rumah boleh membuat tempahan awal di Riverstone dengan menhubungi 013-2080833 atau 03-92004181.



Friday, October 8, 2010

Majlis Hari Raya - Keluarga Ashari dan Hamidah

Majlis Hari Raya - Keluarga Ashari dan Hamidah telah berlangsung di Riverstone Eco Resort pada 2 Oktober 2010, dari jam 5.00pm sehingga 9.00pm. Majlis tahunan sempena Hari Raya ini telah dihadiri oleh hampir ke semua adik beradik dan saudara mara dari Lembah Klang, Tanjung Malim, Tapah dan Melaka.
Menu seperti Kambing Bakar, Ayam Bakar, Rendang Ayam, Daging Masak Sate, Spaghetti, Nasi Goreng, Nasi Impit, Lemang, Soto, ABC, Kordial Oren dan juga Tea Tarik dihidangkan untuk meraikan tetamu yang datang.
Oleh kerana ada masalah kesesakan jalan raya majlis yang sepatutnya berakhir pada jam 9.00 malam, terbabas sehingga jam 12.30 malam.
Yang pasti semua yang hadir gembira dan semua sanak saudara dapat berkumpul dan bercerita....emmm tak habis-habis bercerita, tak boleh bertemu pasti ada saja cerita terbaru.
Natasha dan Asyraf Faiq melayan saudara mara yang hadir.


Bersama ahli baru dalam keluarga, 'Dino'... Harith Fahmi.


Jauh dan dekat bertemu. Enak menjamu selera......



Hai...sampai bawa tray makanan ke atas meja tu....


Macam-macam ragam bila dah bertemu.....


Bersama sepupu, Hj Abdul Rahim dan Keluarga....

From Tapah with luv....anak saudara dan cucu.

Kepada semua yang hadir tuan rumah mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih. Sekiranya ada kekurangan, disusun sepuluh jari, kemaafan dipinta.







Pertemuan Ex-Semarak 1970an dan 1980an

Tanggal 25 September 2010, melakar sejarahnya yang tersendiri. Pertemuan setelah 30 tahun berpisah bagaikan sebuah drama indah yang menggamit memori setiap yang hadir. Gelak tawa dan kenangan indah zaman persekolahan mencuit hati dan mengusik kenangan masing-masing.
Riverstone Eco Resort menyaksikan kenangan indah ini bila dua zaman Ex-Semarak bertemu kembali. Zaman 1970an dan zaman 1980an bertemu di sini sempena Majlis Hari Raya Aidil Fitri yang dianjurkan oleh En Mohd Ropaat Khamid. Bermula dari idea beliaulah maka Majlis ini dirancang dan diwar-warkan menerusi laman Facebook.
Walaupun kehadiran tidak seramai yang dijangkakan, tetapi kemeriahannya tetap dirasakan. Jamuan hari itu menghidangkan menu Nasi Ambeng dalam konsep buffet..... sungguh pun tak ada Nasi Ambeng dalam dulang dalam pinggan pun dapat mengubati keinginan dan nostalgia menikmati Nasi Ambeng seperti yang dikehendaki oleh penganjur.



Ex-Semarak 1970an

Bos Riverstone Eco Resort, En Mohamed Ashari Sidik merupakan Ex-Semarak 1970an...dah nampak senior semua ni Bos!




Kepada yang ingin saling berhubung bolehlah menghubungi nombor telefon yang tertera. Kepada yang tidak hadir sekiranya anda berminat untuk berhubung dengan rakan-rakan lain, sila kemukakan gambar terbaru dan no telefon kepada kami. Insyaallah kami akan merancang untuk mengadakan pertemuan lagi sempena Hari Raya akan datang.





Ex-Semarak 1980an
Di antara Ex-Semarak 1980an ini adalah Dr Mohd Ridhuan Tee, sempena kehadiran beliau di majlis ini, En Ropaat mengambil kesempatan ini untuk menganjurkan forum dengan tajuk "Erti Persahabatan" yang di Pengerusikan oleh beliau sendiri dan ahli panel terdiri dari Dr Mohd Ridhuan Tee dan Sdr Nor Azam.
Kelakar Dr Mohd Ridhuan ni...dia yang merupakan rakan baik kepada Pn Hamidah telah menjadikan Pn Hamidah sebagai idola dan contoh sahabat sejati dalam forum ini. Tak kering gusi semua yang hadir ketawa dengan seloroh dan gurauan beliau sepanjang forum ini berlangsung. Semua yang diperbincangkan banyak mengimbas kembali kenangan di zaman persekolahan dan suasana masa kini. Indahnya masa itu, andainya masa boleh berulang kembali.........


Pn Hamidah yang merupakan Ex-Semarak 1980an bersama rakan-rakan.


Orang kuat Tingkat 6 Atas Sastera 1985. Ketua-ketua Prifek Sekolah pun ada kat sini....




Nampaknya Ex-Semarak 1980an ni lebih bersemangat untuk berjumpa dengan rakan-rakan. Ini merupakan sebahagian dari yang hadir...ada beberapa orang lagi yang tidak ada dalam gambar dan juga ada yang lewat sampai.
Walau apa pun...kami amat berterima kasih kepada En Mohd Ropaat Khamid yang juga merupakan Ex-Semarak 1980an kerana telah berusaha untuk menjadikan pertemuan ini satu kenyataan. Kepada yang tinggal di luar dari Lembah Kelang dan dapat menghadirkan diri...anda adalah sahabat sejati.....
Ikan Merah dimasak pagi
Dimasak pagi dengan cili
Panjang umur bertemu lagi
Kehadiran semua amat dihargai....






Thursday, October 7, 2010

Buffet Ramadhan di Riverstone Eco Resort



Seperti tahun-tahun lepas tahun ini Riverstone Eco Resort sekali lagi meraikan Ramadhan al-Mubarak dengan mengadakan Buffet Ramadhan bermula dari 13 Ogos sehingga 7 September 2010. Menerima tempahan dan kunjungan dari pelanggan tetap merupakan antara yang paling menggembirakan bagi kami di Riverstone Eco Resort.

Menyediakan hampir 60 jenis hidangan berbuka puasa yang lazat yang mana keseluruhannya tema pada kali ini adalah lebih kepada masakan Jawa. Antara menu yang disajikan adalah, Pecel Lele, Daging Semur, Sambal Goreng, Ayam Masak Merah, Patin Tempoyak, Masak Lemak Rebung, Kerabu Kacang Botor, Serunding Kelapa, Pecel, U'krok, Tiwol, Bubur Candil, Kolak Pisang, Bubur Kacang Hijau, Soto, ABC...dan berbagai lagi.


Sepanjang Ramadhan ini juga kami menerima kunjungan dari Krew TV9 untuk program Jom Berbuka dengan Sharifah Shahirah sebagai host rancangan. Riuh rendah Riverstone dibuatnya petang itu. Slot kami telah ditayangkan pada 5 September 2010. Terima kasih TV9.

Selain itu kami juga menerima kunjungan dari Dafi (AF) dan keluarga serta Dato Hassan Azhari dan keluarga. Riverstone juga tidak ketinggalan menerima tempahan dari Pejabat Daerah Kuala Kubu juga Anak-Anak Jawa Malaysia - perkumpulan dari Laman Sosial Facebook.
Apa yang amat membanggakan kami adalah ramai di antara tetamu yang hadir sepanjang bulan Ramadhan ini mengulangi kunjungan mereka ke sini sekurang-kurangnya untuk kali ke dua. Menurut mereka masakan ala kampung dan suasana sekitaran amat mendamaikankan dan membangkitkan nostalgia suasana kampung.....

Enak menjamu selera


Tetamu boleh memilih untuk duduk bersila atau duduk di kerusi. Restoran yang boleh memuatkan sehingga 250 orang ini sentiasa dipenuhi pelanggan terutamanya semasa hujung minggu. Tempahan awal memang digalakkan. Pernah pada satu hujung minggu keseluruhan tempat duduk bersila dan kerusi telah penuhi pelanggan sehinggakan ruang lobi terpaksa digunakan untuk beberapa tetamu yang hadir tanpa membuat tempahan awal.



Pn Hamidah bersama Sharifah Shahiran dan Ijoi.


Kepada semua pelanggan kami sepanjang Buffet Ramadhan, Riverstone Eco Resort mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan anda semua. Dan atas sokongan ini juga kami akan meneruskan tradisi Buffet Ramadhan ini di tahun-tahun mendatang. Insyaallah.