Thursday, December 15, 2011

MASA DEPAN KHAZANAH HUTAN



Oleh ASHRIQ FAHMY AHMAD
ashriq.ahmad@utusan.com.my


Hutan juga memainkan peranan penting sebagai kawasan tadahan air yang utama dan juga membekalkan oksigen kepada kehidupan.

WALAUPUN hutan di Malaysia dinobatkan antara hutan hujan tertua di dunia yang berusia jutaan tahun, tidak ramai di kalangan masyarakat negara ini menyedarinya.

Umumnya, Semenanjung Malaysia masih dilitupi 45 peratus hutan yang terbahagi kepada 10 peratus Taman Negara dan Taman Hidupan Liar.

Manakala 16 peratus lagi hutan simpan, 18 peratus hutan perlindungan dan selebihnya, sebanyak 56 peratus adalah hutan pengusaha hasilan.

Di Sabah pula 60 peratus kawasan masih dilitupi hutan dan Sarawak sebanyak 75 peratus (sumber :Malaysia Timber Council, 2002).

Realitinya kawasan hutan di negara ini semakin mengecil saban tahun. Ia akibat himpitan pembangunan yang begitu drastik bagi memenuhi keperluan masyarakat.

Sudah tentu pengecilan kawasan itu berpunca daripada kemusnahan hutan bagi tujuan komersial yang sudah tentu Tebih banyak membawa kerugian berbanding kebaikan.

Malaysia sebenarnya mempunyai rekod pengurusan hutan untuk pengeluaran kayu yang baik sejak tahun 1901.

Penghasilan secara saintifik diamalkan bagi menjamin pengeluaran, pemulihan dan pemuliharaan hutan yang teratur.

Sistem tersebut secara asasnya memastikan dirian yang ditinggalkan (pokok yang tidak mencapai tahap untuk dituai) mencukupi untuk proses pembalakan seterusnya.

Kebiasaannya dalam sehektar 32 pokok yang berukur lilit 30 sentimeter selepas setiap kitaran pengeluaran.

Namun begitu ia langkah tersebut bukan jaminan kawasan hutan di negara ini akan kekal. Kawasan yang telah diteroka itu pula tidak mungkin wujud seperti keadaan asal walaupun selepas 20 hingga 30 tahun.

Untuk memulihkan semula kawasan hutan yang telah musnah memerlukan masa ratusan tahun.

Di atas kesedaran itu kawasan hutan simpan telah diwartakan oleh kerajaan bagi memelihara khazanah yang tidak ternilai tersebut.

Langkah itu disertai dengan penubuhan Jabatan Hutan Semenanjung Malaysia (JPSM) di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE), bagi menyelia proses pengusaha hasilan dan pemuliharaan hutan.

Menurut pakar perhutanan tempatan, Datuk Razani Ujang, pemeliharaan hutan di Malaysia memerlukan kerjasama daripada semua pihak. Ia bukan hanya diletakan di atas bahu JPSM semata-mata.

Malah katanya, sebagai sebuah jabatan kerajaan, kadang kala mereka juga memerlukan sokongan daripada masyarakat dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) untuk memelihara khazanah negara itu.

"Ramai yang beranggapan JPSM hanya berfungsi sebagai penuai balak semata-mata. Sebenarnya sebagai sebuah agensi yang bertanggungjawab menjaga hutan, fungsi JPSM adalah lebih daripada itu.

"Kita turut melaksanakan pemuliharaan dan pemeliharaan hutan simpan serta penguatkuasaan undang-undang," ujarnya yang pernag menyandang jawatan Ketua Pengarah JPSM

Tambah beliau lagi, cabaran dalam isu perhutanan kini bukan lagi dalam proses pengeluaran hasil balak, tetapi usaha mengekalkan kepelbagaian biologi sumber hutan yang pelbagai (mega biodiversiti).

Antara lain, katanya, usaha mengekalkan kawasan Hutan Simpan Kekal perlu dipertingkatkan agar kawasan tersebut kekal tidak terusik



Wednesday, November 16, 2011

Pokok daun berwarna

DRACENA marginata tricolor


ALPINIA zerumbet 'Variegata


DURANTHA 'Varigated dwarf"


DRACEANA reflexa



EXCOECARIA cochinchinennsis


POLYSCIOUS filicifolia



GANDARUSA vulgaris



LOROPETALUM chinense var






Kenal dan tanam cekur manais


Kenal dan tanam cekur manis

MUNGKIN ramai belum mengenali pokok cekur manis apatah lagi ia merupakan sayuran tradisional yang biasanya diperoleh di kawasan luar bandar.


CEKUR manis (Sauropus androgynus) adalah sayuran dari keluarga Euphorbiaceae, merupakan sayuran tradisional. Ia adalah pokok yang tumbuh renek dan mencapai ketinggian hingga 3.5 meter. Batang tidak mudah bercabang kecuali bila dicantas.

Pada batang terdapat ranting ranting lateral pendek dan daunnya tumbuh secara berselang seli hingga ke hujung.

Daun cekur manis beraroma sedikit bila diramas, buahnya globos berukuran1.5sm diameter, berpangsa tiga dan berwarna putih kemerahan.

Cekur manis juga dipanggil sayur pucuk manis atau asin asin dan mempunyai warna hijau gelap serta ditanam di Asia Tenggara, India,Sri Lanka dan selatan China.

Cekur manis kaya dengan kabohaiderat, lemak, serabut, asid amino, besi, fosforus, kalsium, vitamin A, B1, B2 dan C.

Dari segi khasiat makanan, daun, pucuk boleh dimasak air, digoreng atau dimakan mentah. Buah cekur manis boleh dijadikan jeruk manis.

Khasiat ubatan cekur manis boleh merangsang pengeluaran susu ibu dan ubat bagi memulihkan wanita lepas bersalin, ia mengubat demam panas, masalah buang air kecil, merawat pening, melawaskan kencing dan hidung berdarah.

Pembiakan dan penanaman

Cekur manis mudah dibiakkan melalui sistem batang yang berkayu keras, ystem sepanjang 20-25 sm boleh ditanam terus kebatas atau dibiakkan di dalam polibag yang diisi media tanah campuran dan diletak di tapak semaian. Batas disiapkan dengan ukuran lebar satu meter dan panjang batas bersesuaian dengan kawasan penanaman. Cekur manis memerlukan tanah yang subur, gembur dan mempunyai bahan organaik yang tinggi. Jarak tanaman yang sesuai ialah 50-100 sm antara pokok dan 100-120 sm antara barisan tanaman. Tanaman dibuat satu barisan sahaja kerana ia akan bercabang banyak bila selalu melakukan cantasan. Pokok boleh bertahan sehingga 8-10 tahun jika penjagaan sempurna.

Pengairan

Pengairan amat perlu pada peringkat awal penanaman sehingga penuaian hasil dilakukan, tanaman perlu disiram sekurangnya sehari sekali, kaedah pengairan secara manual atau menggunakan sistem pengairan renjis atau titis.

Pengawalan rumpai

Bagi memastikan tanaman hidup subur, kawalan rumpai perlu dilakukan.

Rumpai di atas batas dibuang secara manual dan antara lorong tanaman rumpai boleh dikawal dengan menggunakan racun rumpai yang disyorkan. Pastikan semasa penyemburan racun ia tidak mengenai tanaman

Pembajaan

Baja yang disyorkan ialah 120 kg N:60 kg P2O5:60 kg K2O setiap hektar, tetapi ia bergantung pada keadaan tanah di sesuatu kawasan.

Penggunaan baja NPK Hijau 15:15:15 boleh digunakan dengan kadar 80-100 gm/pokok dan ditabur keliling dengan jarak 15-20 sm dari rumpun pokok serta dikambus.

Pembajaan dibuat setiap bulan dan diselangkan dengan bahan sistem tahi ayam atau kompos dengan kadar satu hingga kg /meter persegi

Baja foliar bagi semburan daun boleh digunakan bagi mempercepatkan pertumbuhan daun bekalan bergantung pada pasaran.

Pemangkasan

Cekur manis memerlukan pemangkasan bagi memastikan pokok tidak terlalu tinggi dan menyukarkan penuaian hasil, ketinggian yang disyorkan ialah antara 1.0-1.2 meter.

Pokok perlu dicantas bagi mengawai ketinggian dan menggalakkan pertumbuhan tunas atau pucuk baru.

Kawalan perosak

Cekur manis jarang diserang perosak di peringkat awal penanaman, serangan koya, hamama bermula setelah sekian lama penuaian dilakukan.

Jika terdapat banyak serangan serangga, pokok boleh dicantas secara keseluruhan bagi mengurangkan perosak mengikut ketinggian yang dikehendaki.

Penuaian

Pucuk muda boleh dituai setiap hari dengan memotong kira 20-25 sm dari pucuk. Pucuk di susun dan ditimbang antara 300-400 g, diikat atau dimasukkan di dalam sistem yang di lubangkan bagi tujuan perpeluhan dan dijual di pasaran.

Wednesday, September 14, 2011

NASI AMBENG TERBAIK

http://www.youtube.com/watch?v=eR5vNs2Y2yM



Selera Nasi Ambeng





Istimewa Nasi Ambeng



NASI AMBENG RIVERSTONE
Kini boleh didapati setiap hari. Anda boleh menjamu selera di Riverstone atau membuat tempahan untuk penghantaran 10 ambeng ke atas.



















Monday, August 8, 2011

Berbuka puasa. - Ambeng bertemu patin tempoyak

KOSMO! Varia 8 ogos 2011


HIDANGAN nasi ambeng dengan lauk-pauk pelengkap begitu menyelerakan.

-------------------------------------------------------------------------------


BAYANGKAN jalinan rasa gulai tradisi Melayu saat ia dimakan bersama kerabu yang harum dengan aroma hirisan bunga kantan dan kelapa parut segar. Itu belum lagi merasa gulai lemak patin tempoyak yang seimbang rasa manis dan pedasnya. Gabungan itu mencetuskan pengalaman hebat buat mereka yang kali pertama mencubanya!

Semua itu bakal dinikmati sekiranya anda memilih untuk berbuka puasa di D'River Cafe, Riverstone Eco Resort (RER) di Ulu Yam, Selangor. Keindahan suasana rimba dan landskap pinggir sungai menjadikan lokasi tersebut tumpuan penggemar ramai setiap kali tibanya Ramadan.

"Kami meneruskan tarikan iftar tahun ini dengan menawarkan lebih 40 jenis hidangan kampung dan juga tradisional Jawa," ujar Pengurus RER, Hamidah Asararuddin.

Signatur RER

Menurutnya, selain patin tempoyaknya yang popular, pelanggan restorannya kali ini diraikan dengan beberapa menu utama seperti pecel Mbah Wedok, ayam panggang Wak Kenny, daging semur Mbah Lanang dan ikan asam pedas.

Turut menjadi 'bintang' di meja bufet adalah nasi ambeng Selabak yang merupakan signatur baharu di RER. Nasi putih panas beralas daun pisang sememangnya bertambah lazat dimakan bersama ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa, mi goreng dan ikan masin.



D'RIVER CAFE terkenal dengan sajian gulai lemak patin tempoyak dengan tahap kepedasan sederhana.
--------------------------------------------------------------------------------

Bagi yang menenangkan jiwa dengan menunaikan solat Maghrib terlebih dahulu di surau terbuka dekat lereng bukit berlandskap hutan di situ, tidak salah kalau terus kembali ke restoran bagi menyambung tuntutan selera.

"Pelanggan juga perlu mencuba laksa Teluk Intan sebagai hidangan sampingan. Mulai minggu kedua, tetamu kami diraikan dengan sajian kambing panggang setiap hari Isnin hingga Khamis sementara minuman wedang serey pula boleh didapati pada hari Jumaat hingga Ahad," ujar Hamidah.

Wedang serey ialah minuman herba istimewa yang menggabungkan rasa eksotik serai, halia, kayu manis dan gula melaka. Ia mampu menyegarkan tubuh apabila diminum panas. Bagi yang meminati pencuci mulut pula, kolak pisang, bubur pulut hitam, sago gula melaka menjadi taruhan RER selain kuih-muih tempatan lain.

Di RER, anda mungkin mahu merasai keunikan nasi ambeng dan kelazatan patin tempoyaknya secara berasingan. Mungkin juga, ada yang ingin mengejutkan tunas rasa dengan menikmati kedua-duanya secara serentak dalam satu pinggan. Nasi ambeng bertemu patin tempoyak, apa salahnya? - HAMZAH ABDUL HAMID

Friday, August 5, 2011

Nasi ambeng juadah berbuka



UTUSAN MALAYSIA JUMAAT 5 OGOS 2011

Oleh ROHANA MAN
rohana.man@utusan.com.my



Pengunjung boleh menikmati pelbagai sajian kampung ketika berbuka puasa di D'River Cafe,Riverstone Eco Resort.



JIKA kita membesar dengan hidangan masakan kampung untuk berbuka puasa, pasti kedatangan Ramadan menggamit untuk pulang ke kampung.

Namun, dalam kesibukan bekerja peluang untuk pulang ke kampung tentu sukar.

Tetapi bagi mereka yang ingin menikmati cita rasa ala kampung terdapat banyak restoran yang menyajikannya yang boleh dijadikan persinggahan untuk berbuka puasa.

Tidak terkecuali D'River Cafe, Riverstone Eco Resort (RER) yang meneruskan tradisi menyajikan aneka masakan kampung untuk Ramadan.

Masakan patin tempoyak misalnya merupakan yang begitu popular dari dapur RER.

Dengan konsep santai dan selesa, pengunjung pasti teruja berbuka puasa di ruang kafe terbuka sambil bertemankan bayu senja menyegarkan.

Tanpa pendingin hawa, mahupun kipas angin, pengunjung bakal disapa bayu segar dari belantara dan tasik berdekatan.

Pengurus Besar RER, Hamidah Asararuddin berkata, seperti tahun-tahun sebelumnya, sajian bufet Ramadan tahun ini berkonsepkan masakan kampung dengan satu hidangan baru diperkenalkan iaitu nasi ambeng.

"Menu yang sudah popular seperti patin tempoyak, kami kekalkan dan menu baru kami perkenalkan bagi memberi kelainan Ramadan tahun ini.

"Saya jangka menu baru ini bakal mendapat sambutan terutama daripada orang Jawa yang mahu menikmati nasi ambeng seperti yang disajikan pada majlis kenduri di kampung mereka," katanya.

Walaupun Nasi ambeng yang dihidangkan itu secara bufet iaitu tidak di dalam dulang seperti kebiasaannya, rasa asli masakan itu tetap sama.

"Set nasi ambeng ini terdiri daripada ayam masak kicap kidul, sambal goreng wetan, serunding kelapa lhor, mi goreng kulon dan sayur kacang njero. Saya sendiri yang menyediakannya," ujarnya yang mementingkan kualiti rasa setiap masakan yang dihidangkan.

Bagi mengekalkan warisan keturunan Jawa daripada keluarganya, Hamidah turut menamakan sajian dengan ciri-ciri masyarakat Jawa, misalnya Pecel Mbah Wedok yang mengandungi kuah kacang, tauge, kacang panjang, tauhu, kangkung, timun dan sengkuang; Daging Semur Mbah Lanang dan Ayam Panggang Wak Kenny.

"Saya sengaja menggunakan perkataan-perkataan Jawa itu bagi menunjukkan satu kelainan pada bufet Ramadan tahun ini," ujarnya.

Bagi hidangan pembuka selera pula, beliau yang berasal dari Teluk Intan, Perak, menyajikan laksa Teluk Intan.

"Laksa ini tidak sama seperti yang biasa kita makan. Laksa di sana (Teluk Intan) banyak menerima pengaruh masyarakat Cina," katanya yang memilih laksa beras.

Menu lain yang bakal menanti pengunjung adalah ikan masak asam pedas, kerabu telur dan tauge, kerabu daun silom dan taugeh, acar timun dan nanas, tempe goreng dengan bawang putih, ikan masin, ulam serta sambal tempoyak dan sambal belacan.

"Tidak lengkap bufet Ramadan tanpa manisan penyudah hidangan seperti bubur pulut hitam, kolak pisang, kuih muih tempatan, kek, buah-buahan segar, serta minuman panas dan sejuk termasuk ABC," tambahnya.


.INFO

  • D'River Cafe, Riverstone Eco Resort
  • Hutan Lipur Sungai Tua, Jalan Sungai Tua,
  • Batu Caves, 68100 Selangor.
  • Bufet Ramadan sehingga 29 Ramadan
  • 1432 Hijrah
  • Istimewa:
  • - Isnin - Khamis, Kambing Panggang
  • - Jumaat- Ahad, Minuman Wedang Serey
  • (minuman herba daripada serai, halia,
  • kayu manis, gula melaka)
  • Harga Dewasa (RM40.00 bersih)
  • Harga kanak-kanak (4-12 tahun RM20.00 bersih)
  • Untuk tempahan, hubungi talian 03-92004181 atau 013-2080833


.

  • .

Thursday, August 4, 2011

MANU BUFET RAMADAN 2011



dewasa rm40.00
kanak-kanak (4-12thn) rm20.00

pembuka selera

pecel mbah wedok
( kuah kacang, taugeh, kacang panjang, tauhu, kangkong, timun, sengkuang )

kerabu telur + taugeh

kerabu daun silom + taugeh

acar timun + nenas

=====================

tempe goreng + bawang puteh

ikan masin

sambal belacan

sambal tempoyak

ulam kacang botor

ulam daun pegaga

ulam daun silom

ulam timun


menu utama

nasi puteh

ikan patin masak tempoyak

ayam panggang wak kenny

daging semur mbah lanang


ikan masak asam pedas


nasi ambeng selabak










ayam masak kicap kidul

sambal goreng wetan

serundeng kelapa lhor

mee goreng kulon

sayur kacang .










lain-lain

laksa teluk intan




timun, bawang besar, limau kasturi, laksa beras, otak udang




Kuih Karipap

Kuih Kasui

Lepat Pisang










kek pandan

kek marble

kek pisang

buah tembikai

buah betik

buah oren

kordial sarsi

tea tarik










abc: ais batu campur

(


-=-==-=-=-=-=-=-=-=====-===-=

Wednesday, August 3, 2011

40 hidangan istimewa

Bufet berbuka puasa di restoren D'River, Riverstone Eco Resort Batu Caves, Selangor


Peminat masakan kampung dan trdisional Jawa pasti tidak mahu melepaskan peluang menikmati hidangan bufet berbuka puasa di restoran Riverstone Eco Resort (RER) di Hutan Lipur Sungai Tua Batu Caves, Selangor yang menawaran 40 hidangan istimewa.


Pengurus Besar RER, Hamidah Asararuddin, berkata beliau memilih masakan Jawa dan kampung kerana ia ramai peminat, selain sesuai dengan konsep resort yang bercirikan alam semula jadi.


Hidangan bufet Ramadan ditawarkan pada harga RM40 (dewasa) dan RM25 (kanak-kanak). Dimulakan dengan hidangan pembuka selera pecel mbah wedok, pelangan disaran berbuka terlebih dulu sebelum menunaikan solat maghrib di surau disediakan.


Nasi puteh dihidangan dengan ikan patin masak pempoyak. ayam panggang Wak kanny, daging semur mbah lanang serta ikan asam pedas.


Anda pasti tidak mahu melepaskan peluang menimati nasi ambeng selabak. Nasi putih disusun molek dalam dulang pelbagai lauk wajib seperti ayam masak kicap dan sambal goreng sementara daun pisang yang dijadikan pelipik nasi mengeluarkan aroma membangkit selera.


Turut disediakan hidangan pencuci mulut seperti laksa Teluk Intan, bubur pulut hitam dan kolak pisang serta air batu campur, minuman kordial serta teh tarik.


Setiap Isnin hingga Jumaat, kambing panggang disediakan sementara Jumaat hingga Ahad, Wedang Sere iaitu minuman berasaskan herba yang antara khasiatnya untuk melancaran peredaran darah.


Bagi yang belum pernah ke sana anda boleh menggunakan Lebuh Raya Lingkaran Tenggah Kedua (MRR2) atau menyusuri Jalan Kuching menuju Batu Caver dan ikut papan dtanda ke arah Hutan Lipur Sungai Tua . Batu Caves, Selangor.


Maklumat lanjut atau tempahan hubungi

03 - 92004181 atau

013- 2080833 atau layari

www.riverstoneecoresort.com atau

www.riverstoneecoresort.blogspot.com


40 hidangan istimewa

" BERBUKA PUASA BALIK KAMPUNG"

"SELERA RAMADAN"